Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Gömbkőrisek metszése

A növények nyugalmi időszakát kihasználva a Győr-Szol Zrt. Kivitelezési és Városüzemeltetési Igazgatóságának munkatársai megkezdték a gömbkőrisek metszését a belváros területén. A munka sajátossága, hogy ezeknek a fáknak a metszésére nem minden esztendőben kerül sor, a lombkorona karbantartására – egyedi esetektől eltekintve – csak 3-4 évente van szükség.

Az elmúlt héten megkezdődött és jelenleg is tart a Győr belvárosában ültetett gömbkőris fák metszése. Ebből a fajtából a közterületeken jelentős mennyiség található, hiszen a növény jól alkalmazkodik a városi körülményekhez, lombja mutatós, ugyanakkor megfelelő karbantartás esetén nem növi túl életterét, ellenáll a különböző betegségeknek. A metszés több száz fát érint ezekben a hetekben.

A szakemberek szerint a téli időszak ideális a lombmetszés elvégzésére, hiszen a növények keringése lelassul, de teljesen nem szűnik meg, így lehetőségük van a fokozatos regenerálódásra. A korona visszametszése hatással van a gyökérzet fejlődésére is, a kordában tartott lombbal arányos a gyökerek növekedése. Városi környezetben fontos, hogy a gyökérzet se váljon terebélyessé, ne nyomja fel a járda, az úttest burkolatát.

Győr önkormányzata 2014-be jelentette be a faültetési-fapótlási program elindítását. Azóta a kezdeményezésnek köszönhetően a kötelező fapótlásokkal együtt közel 7600 csemetét ültetett el Győrben a Győr-SzolZrt. Dr. Dézsi Csaba András kezdeményezésére 2020-tól minden Győrben született gyermek kap egy fát, melyek nagy része az úgynevezett Győrkőcligetben növekedik.