Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

Felújított szökőkutak városszerte

A 2016-ban elindult a nagyszabású szökőkút-fejlesztési programnak köszönhetően Győrben sorra újultak meg a szökőkutak, csobogók, a korábban leromlott állapotú, akár évtizedekig száraz medencékben újra látványos vízképeket láthatunk.

Így csoboghat a víz többek között a Dunakapu téren, a Széchenyi téren, a Megyeháza téren, a Bécsi kapu téren, a Rába hotel előtt, a Radó-szigeten, a Bisinger sétányon, a Kuopio parkban, a Baross úton, a Hédervári úti árvízi emlékműnél, a Bartók Béla úton a Bartók-szobornál, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház előtt, Adyvárosban, az I. számú tóban, a Rába és a Mosoni-Duna összefolyásánál a vízben lévő multimédiás szökőkútban, a Bem tér és a Zrínyi utca sarkánál található ,,Fiú tállal” elnevezésű vizes alkotásnál, illetve az Ikvai utcai „Vitorlák” elnevezésű műalkotásnál.

Ahhoz, hogy az említett vizes alkotások a nyári szezonban üzembiztosan működhessenek, el kell végezni rajtuk a szükséges takarítási és karbantartási feladatokat. A Győr-Szol Zrt. koordinálásában naponta takarítják a csobogók medencéit, eltávolítják a lerakódásokat és kiszedik a környező növényekről lehulló virágokat, leveleket, kisebb ágakat és az emberek által a vízbe dobált holmikat. A tisztítás és a takarítás nem befolyásolja a szökőkút működtetését. Vannak azonban olyan karbantartások, amelyeket csak úgy tudnak elvégezni a szakemberek, ha rövid időre leállítják a vízforgató berendezéseket. Ilyen például a hetente, egyes csobogóknál a hetente több alkalommal elvégzendő szűrőtisztítás vagy vegyszerutántöltés. A szakemberek törekednek arra, hogy a szükséges karbantartást a lehető legrövidebb idő alatt elvégezzék. Gépekről lévén szó a legnagyobb odafigyelés mellett is adódhatnak műszaki meghibásodások. Az alkatrészbeszerzés miatt előfordulhat, hogy egy-egy napig nem működik az adott csobogó, összességében nézve azonban a Győr-Szol Zrt. jó műszaki háttérrel rendelkezik a javításokhoz.

A szökőkutak népszerű közösségi helyeken találhatóak a városban. Rendezvények alkalmával a program szervezője kéri a vizes alkotások működtetésének szüneteltetését a Győr-Szol Zrt.-től. Ennek oka, hogy például a Dunakapu téren egy nagyszabású koncert alkalmával nem működhet a szökőkút. Ilyenkor a csobogó üzemeltetésének korlátozása nemcsak az esemény napjára vonatkozik, hanem az előkészületek és az utómunkálatok idejére is érvényben van. Minden ilyen esetben a Győr-Szol Zrt. a lehető leghamarabb elindítja, illetve teljes funkcióval működteti a vizes alkotásokat.

A szökőkutak és a csobogók vízképükkel, látványukkal hozzák közelebb a vizet az emberhez. A szolgáltató felhívja a figyelmet, hogy a szökőkutakban és a csobogókban az algásodás megelőzése érdekében vegyszerrel kezelt víz van, amelyben fürödni és amelyből inni tilos! Azon vizes alkotásoknál, ahol ivóvíz is rendelkezésre áll, ott ezt külön felirat jelzi. Kérik továbbá, hogy a szökőkutak és csobogók medencéibe lehetőség szerint senki ne dobjon bele semmit!

A téli hónapokban a Győr-Szol Zrt. aktuális feladata a köztéri szökőkutak, csobogók téliesítése. 2018 óta a szökőkutak egy részére olyan takaróponyvák kerülnek, melyeken a téli üzemszünet ideje alatt is látható, mely alkotást takarják.

Valamennyi alkotáson egy merevítő vázszerkezet tartja az anyagot, amely biztosítja, hogy az arra installált kép gyűrődésmentesen látható legyen, és ne tudjon az alá befolyni a víz. A burkolat úgy véd a hideg idő viszontagságaitól, hogy egyúttal látható marad a műtárgy képe az arra járók számára.

Megyeházat téri szökőkút

Külső megjelenésében és műszaki eszközeiben is teljesen megújult 2016-ban Győrben a Megyeháza téren található szökőkút. A létesítmény korszerű berendezéseket kapott, aminek köszönhetően működése gazdaságossá és megbízhatóvá vált, és látványos szerkezet, valamint vízkép alakult ki a medencék felett.

Az 1970-es években épült szökőkutat részlegesen ugyan felújították 1999-ben és 2009-ben, de átfogó rekonstrukció híján a berendezések mostanra elavultak, gyakori a meghibásodás, az üzemeltetés költséges. Győr önkormányzata fontosnak tartotta, hogy a megyeszékhely központjában lévő szökőkút a mai kor igényeinek megfelelő képet mutasson, ami a lakosságnak és a turistáknak is maradandó élményt nyújt, ezért döntött a jelentős átalakításról. 

A meglévő vasbeton szerkezetű medence burkolatát kicserélték, esztétikus, modern külsőt kapott a szökőkút.

A munkálatok egyik legfontosabb és a szerkezeti változtatások leglátványosabb eleme a vízmedencék fölé kerülő látványterasz kialakítása volt. Ez a több mint 10 tonnás acélszerkezet a megyeháza Szent István útra néző falához közel épült meg, és a mellvédfal átvágásával összeköti a buszmegállót a Megyeháza térrel. A teraszon pihenőpadokat helyeztek el, korlátja LED-világítást kapott. A teraszon tartózkodók testközelből szemlélhetik a vízsugarak játékát, melyek a híd fölött is átívelnek.

A létesítmény lelke a korszerű gépészeti rendszer. A megújuló szökőkút víztakarékos, visszakeringetős rendszerű vízgépészeti berendezéssel működik. A rendszer lényege, hogy a vízkép létrehozásához szükséges nyomást és vízáramlást a medencében tárolt víz zárt rendszerű, szivattyús visszaforgatásával állítják elő, nem az ivóvízhálózat nyomásának és vízhozamának felhasználásával.

Beüzemeléskor és a higiéniai szempontokból szükséges rendszeres vízcserék alkalmával a medencét friss vízzel fel kell ugyan tölteni, de a jól karbantartott, megfelelő szűrő és vegyszeradagoló berendezéssel ellátott, modern szökőkút akár hónapokig is működhet egyetlen töltésnyi vízzel, úgy, hogy a medence teljes víztartalmát akár óránként többször is visszaforgatják.

A megfelelő vízképet szökőkútfúvókák hozzák létre, a működéshez szükséges vízmennyiséget és nyomást szivattyúk állítják elő. A vízképeket víz alatti RGB LED-es lámpatestek világítják meg.

A visszakeringetett víz mechanikai szűrését szűrőberendezés és vegyszeradagoló berendezés biztosítja. A medence vízszintjét szondaegység és az általa vezérelt automatikus feltöltő rendszer kontrollálja, amely a párolgási és egyéb veszteségek folyamatos pótlását biztosítja. A medence túltöltődését (pl.: eső, üzemzavar stb. esetén) megakadályozó, illetve a víz leengedését lehetővé tevő túlfolyó és leeresztő szerelvények egészítik ki a berendezéseket, amelyek a felesleges vizet a csatornahálózatba juttatják. A berendezések indítása, leállítása távirányítással programozható.

A medence mellé szélérzékelő berendezést helyeztek el, melynek jeleire (szélerősség-változás) a szökőkút vízoszlopmagassága automatikusan változik.

A medencékbe a következő, megvilágított vízképeket építették be:

  • központi vízsugár, 7,6 m-es vízképmagasság;
  • szélső vízképek (a központi vízsugár két oldalán), 4 m-es vízképmagasság;
  • íves vízkép (a központi vízsugár mögött), 6 m-es vízképmagasság;
  • kismedencében elhelyezett vízkép, 5 m-es vízképmagasság;
  • medenceterasz két oldalán elhelyezett vízkép, 4 m-es parabolamagassággal, melyek egymással szembe ,,lőnek” a két alsó medencébe.

A megújult szökőkút másik különlegessége a zenét lekövető vízjáték. A medence közelében hangszórókat helyeztek el, a vezérlő az előre meghatározott négy zeneszám ritmusára képes a vízjátékot megjeleníteni, így a zene ritmusával összhangban mozgó vízsugarakat láthatnak a nézelődők.

A szökőkút környezete is megszépült: a medence térszintjére világítótesteket helyeztek el, a zöldterületre gyepszőnyeg került, a létesítmény közelében köztéri bútorokat helyeztek ki, a járdára további hulladékgyűjtők kerültek.

Szökőkút az adyvárosi tóban

Annak érdekében, hogy javítson a víz minőségén, a Győr-Szol Zrt. szökőkutat telepített az adyvárosi tóba. A korábban a Rába és a Mosoni-Duna találkozásánál magas vízoszloppal működő úszó szökőkutat 2009-ben megszüntették, mert gyakran meghibásodott a változó vízállás és az árvíz által lerakott iszap miatt. A berendezést megőrizték, és kisebb teljesítményű szivattyúval szerelték fel a csapadékvíz-tározó tó felületén. A szökőkút a csapadékvíz-tározó tó vizét levegőzteti, így a látványosság mellett javítja a vízminőséget is. A próbaüzem 2011 nyarán kezdődött meg.

Faun és nimfák – Bisinger sétány

A Bisinger sétányon megtalálható „Faun és nimfák” műalkotás és szökőkút Kerényi Jenő alkotása, 1970-ben készült. 2017-ben a felújítás során a 9 méter átmérőjű medence mozaikburkolatát kicserélték, elvégezték a szükséges szerkezeti javításokat, a vízszigetelés, a repedések helyreállítását, megtisztították a mellvédfalat, a bronzszobrokat valamint a szobortartó kőtömböket. Az elavult és tönkrement vízgépészeti rendszert teljesen felújították, ezzel helyreállítva az eredeti vízképet. A szökőkút talapzatában újra működik a világítás és a környezetében lévő zöldterület is megújult.

Kuopio parki szökőkút

A Kuopio parkban található csobogó teljes vízgépészete, szerkezete és környezete megújult 2016-ban.

Radó-sziget – Hősi emlékmű

A Radó-szigeten a Hősi emlékmű restaurációja után az alkotás előtti medencében működő szökőkút felújítása is megtörtént 2016-ban, addig az nem üzemelt, csupán a vízfelület volt látható. Napjainkban a medence immár szökőkútként is funkcionál, a vízképet a medence két oldaláról tíz-tíz befelé spriccelő fúvóka, illetve középen egy nagyobb vízsugár adja.

A Radó-szigeten található emlékmű előtti, 11×20 méteres medence korábban csak tárolta a vizet, a beruházás során új vízgépészeti aknát alakítottak ki, ebben kapott helyet a vízforgató berendezés. Erre azért van szükség, mivel a medencetérben lévő víz tisztaságának megőrzése és színének megtartása csak vízforgató berendezés működtetésével lehetséges. Szűrők, keringetőszivattyúk, puffertartály és vegyszeradagoló berendezés biztosítja folyamatosan a megfelelő vízminőséget. 

A vízforgató alapvetően a víz tisztítására szolgál, egy vízképszivattyú működtetésével azonban látványos vízkép is előállítható. A programozási lehetőségnek köszönhetően a medence szökőkútként vagy tükröződő medenceként egyaránt üzemelhet. Szökőkút funkcióban a vízképet a medence két oldaláról húsz-húsz befelé spriccelő fúvóka, illetve középen egy nagyobb, 2-2,5 méteres vízsugár adja.

A rekonstrukció során a medenceteret átfestették, kialakították a medence körüli világítást, a környező területet újrafüvesítették.

Radó-sziget – Vénusz csobogó

A Radó-szigeti sétány északi oldalán található Vénusz-szobor Eskulits Tamás szobrászművész 1985-ben készített műalkotása, amely 2016-ban újult meg. A carrarai márvány anyagú, kagylón álló, százhetven centiméteres szobrot csobogó övezi. A szobrot az elmúlt közel három évtized alatt több ízben megrongálták, megcsonkították – karját, fejét kellett újra faragni. A kompozíció részét képező csobogó nem működött.

A szobrot 2014 nyarán ismeretlenek megrongálták, a csobogó feletti kagyló peremét csorbították meg. 2015. augusztus 25-én ismételten megrongálták a műalkotást: a fejet letörték és a Rába folyóba dobták. A szobor, az azt övező vízmedence és a zöld környezete városukhoz méltatlan képet mutatott. A rekonstrukció során a szobortestet megtisztították, a kagyló részt a talapzattal együtt restaurálták és új alapzatot építettek. A megrongált elemek restaurálását, a szobor tisztítását az alkotó, Eskulits Tamás szobrászművész felügyeletével végezték el.

Megtörtént a szobor vízgépészeti berendezéseinek, közműellátásának felújítása is, így a csobogó újra működőképessé vált. A medence feltöltése újonnan létesülő vízaknából, automatikusan történik, a vízforgatást napelemmel működő szivattyú biztosítja.

Ölelkező formák csobogó

A Rába Hotel előtt álló, Ölelkező formák elnevezésű csobogót is 2017-ben rekonstruálták. Kicserélték a medence mozaikburkolatát, megtisztították a kő mellvédfalat, magát a márvány szobortestet és az azt tartó tömböt, elvégezték a szerkezeti javításokat, a vízszigetelés, a repedések helyreállítását. Elengedhetetlen volt a vízgépészeti rendszer teljes megújítása a csobogó működéséhez, a szakemberek új gépházaknát építettek, és vízforgatásos rendszert alakítottak ki. A szobor környezetében megszépült a zöldterület és a külső mellvédfalat is megtisztították.

blank

Úszó szökőkút a Radó-sziget csúcsánál 

/Fürdőberuházás miatt jelenleg nem üzemel! /

Újabb látványos attrakcióval lett gazdagabb Győr 2017-ben a Rába és a Mosoni-Duna találkozásánál elhelyezett különleges, úszó szökőkúttal.

A Radó-sziget csúcsánál kialakított szökőkút mintegy háromszáz négyzetméteres, legyező alakú vízfüggönyére képek, filmek vetíthetőek, így a folyópartokról élvezhetik a látványos attrakciót az arra járó győriek és turisták.

A szükőkút egy úszóművön kapott helyet. Az úszómű rozsdamentes szerkezetű, egyedi kialakítású, 19 m2 alapterületű, a megfelelő rögzítést, és egyben a vízszintingadozást is követő lehorgonyzó rendszert, az esztétikai szempontból megfelelő vízképet szökőkútfúvókák, a fúvókák működéséhez szükséges vízmennyiséget és nyomást speciális csőszivattyúk biztosítják, a vízképeket víz alatti LED lámpatestek világítják meg. A vetítést a parton elhelyezett, speciális vízmentes házban lévő projektor és médialejátszó egység, a zenei aláfestést ugyancsak a parton elhelyezett hangfalak biztosítják.

Az úszó szökőkút több, látványos vízkép létrehozására alkalmas:

1. vízkép: legyező alakú, 30×10 m-es vízfilm, melyre egy speciális, nagy teljesítményű videóprojektorral – sötétedés után – egyedi animációkat, rövidfilmeket, filmeket, reklámfilmeket lehet vetíteni.

2. vízkép: központi vízsugár, amely 35 m magasságba lő fel. A vízsugár sötétedés utáni megvilágítását 4 db víz alatti RGB LED lámpatest biztosítja.

3. vízkép: íves vízsugár, amely 7 db 20 mm-es telesugár fúvókából, maximum 12 m magasságig, a Kossuth híd irányába lő ferdén felfelé. A vízsugár sötétedés utáni megvilágítását 7 db víz alatti LED lámpatest biztosítja.

A vízképeket létrehozó szökőkútfúvókákat, a lámpatesteket, és a fúvókákat vízzel ellátó speciális csőszivattyúkat egy rozsdamentes acél szerkezetű úszóművön helyezik el. A szerkezet statikai kialakításánál, méretezésénél figyelembe kellett venni a folyamatos és nagymértékű vízszintingadozást, emiatt egy ezt „lekövető” speciális horgonyzási rendszert kell kialakítani. Az úszóművet rozsdamentes tartályok (összesen 6 db) tartják a vízfelszínen. A tartályok méretezésénél szempont volt, hogy egy tartály esetleges lékesedésénél az úszómű még megőrizze úszóképességét, ne süllyedjen el, így lehetőséget adva az azonnali beavatkozásra, javításra. Az úszómű rendelkezik emelési pontokkal, így az egyben történő (daru segítségével) ki- és beemelése biztosított.

Az úszóművet a hosszanti tengelyénél, a két végpontján rozsdamentes sodronnyal lehorgonyozzák. A vízszintingadozás követésére súlyterhelésű csigarendszert alkalmaznak.

A projektoros vetítés a „nézőközönséggel” átellenes oldalról történik a speciális vízfilmre. A nagy teljesítményű projektort a két folyó összefolyása előtti partszakaszon, a lovas szobor mögött egy egyedi gyártású rozsdamentes acél vetítőoszlopra helyezik el egy védett, por- és esőálló rozsdamenetes egyedi szekrényben. A jó képminőség létrehozásának érdekében a projektor egy speciális erre alkalmas üvegfelületen vetít át. A multimédia-oszlopon szélérzékelő és esőérzékelő berendezést is elhelyeznek.

Központi vezérlő indítja automatikusan vagy manuálisan a média lejátszását. Egy, az úszóművön elhelyezett hidrosztatikus szinttávadó az úszómű lehorgonyzását biztosító betonkockán kerül elhelyezésre, mely a felette lévő vízoszlop „nyomását” érzékelve, analóg jelet továbbít a központi vezérlőnek, így adatot biztosítva a vízszintingadozásról, mely alapján a projektor automatikus „lencseliftje”módosítja a vetített kép irányát.

A szökőkút a nyári hónapokban működik, a vetítésekre értelemszerűen napnyugta után kerül sor, hiszen ekkor láthatóak jól a képek, a vízkép napközben is működik.

A szökőkút vízjátéka mindennap 9 órától 22 óráig működik.

Augusztus közepéig 21 óra 15 perckor és 21 óra 45 perckor rövidfilmek láthatóak a vízfalon.

Augusztus közepe után 20 óra 15 perckor, 21 óra 15 perckor és 21 óra 45 perckor rövidfilmek láthatóak a vízfalon.

A filmvetítések előtti percekben a vízjáték és a fények megváltozása jelzi a vetítés kezdetét.

blank

A kórház előtti díszkút

A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház Vasvári Pál utca felőli oldalán, közterületi zöldterületen áll a Győrben letelepedő Som János /1939–1990/ keramikus alkotása, az 1985-ben elkészült és 2019-ben felújított díszkút. 

A vizes alkotás a művészre jellemzően stilizált növényi formát, virágok csoportját idézi. Elemeit tekintve tölcsér, toldó és fej elemekből állnak össze az egyes virágok, vízköpők. A díszkút összességében kilenc virágból és vízköpőből áll. A kiömlőnyílásokból buggyant fel a vízsugár és csorgott, zubogott végig az alatta lévő tölcsérelemeken, megjelentetve ezzel a városi környezetben egyik természeti kincsünket, a vizet. A díszkút a virágok és a növények vízre utaltságára is felhívja a figyelmet. Az alkotás eredetileg mázas samottból készült. Legnagyobb magassága 155 cm.

A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház bejárata előtt található díszkút hosszú ideje romosan, használaton kívül állt. Az előzetes felmérések alapján kiderült, hogy az üzemeléshez nincs megfelelő vízelvezetésre alkalmas rendszer, illetve megfelelő akna sem, amelybe a működtetéshez a vízgépészeti szerelvényeket el lehetne helyezni. A szökőkút felújításához így 2019-ben szükség volt a teljes vízgépészeti rendszer újraépítésére, illetve az ezt működtető villamos rendszer kialakítására.

A kivitelezés a szükséges földmunkák elvégzésével kezdődött, majd megtörtént a vasbeton alap lefektetése és szivárgó kialakítása. Ez után következett a vízgépészeti akna kialakítása, a vízgépészeti szerelvények elhelyezése, a vízforgató berendezés telepítése, villanyvezetékek lefektetése.

A vízjátékot adó kerámiaelemeket újragyártották, ezek látványbetonból készültek, az eredetivel megegyező kivitelben. A műtárgy a felhasznált vizet visszaforgatja, működése víztakarékos.

A szökőkút környezetét gyepesítették, új fákat ültettek, a növények vízellátását automata öntözőrendszer biztosítja. A területen a díszkúthoz vezető új gyalogos utat alakítottak ki, padokat és hulladékgyűjtő edényeket helyeztek el.

blank

Bem tér – ,,Fiú tállal”

2020-ban történt meg a Bem téren található „Fiú tállal” című műalkotás, a hozzá tartozó medence és környezetének felújítása, szépítése.

A munkálatok a Munkácsy-díjas Kiss Sándor 1965. március 20-án felállított „Fiú tállal” szobrának restaurálásával kezdődtek. Az alkotást a helyszínről elszállították, hogy szakemberek a szobrászművész irányításával elvégezzék a restaurálási munkálatokat. A bronzszobor felületén lévő hiányosságokat, lyukakat, foltokat pótolták, az anyag teljes felületét megtisztították. A művet a visszahelyezéskor az alak lábába belülről elhelyezett csapokkal rögzítették a talapzathoz az eddig durva, külső csavarozás helyett.

A „Fiú tállal” szobor szökőkútként is működött, ennek a funkciónak a visszaállítása is megtörtént. A Bem téri szökőkút felújítása során a területen új gépészeti aknát alakítottak ki, és vízforgató berendezést helyeztek üzembe. Korábban nem volt vízforgató, s rendkívül pazarló volt az üzemmód, hiszem tetemes víz folyt el, s a mai korban ez nem megengedhető. A szoborhoz tartozó medencetér teljes felújítása is megtörtént, a medenceperem törött fedőköveit kicserélték, elvégezték a szükséges pótlásokat és megtisztították a teljes felületet. A felújításnak köszönhetően a visszaállt az eredeti vízkép: a szobor táljából a medencébe csorgó vízsugár.

Ezzel párhuzamosan megtörtént a szobor és a medence környezetének megszépítése is. A medence köré, mintegy 30 négyzetméteres felületre térburkolat került, a terület többi részére gyepszőnyeget helyeztek el, így több mint 250 négyzetméter gyep szolgálja a pihenőket. A fű gondozását automata öntözőrendszer biztosítja. A szobor környezetébe hat új padot és két hulladékgyűjtő edényt helyeztek el. A Zrínyi utcával párhuzamos járdaszakasz mellé lomblevelű örökzöld sövényt ültettek, a téren futó gyalogjárdát néhány méterrel odébb helyezték. A területet a rendőrségre bekötött térfigyelő kamerák figyelik.

blank

„Vitorlák” szökőkút

Az Ikva utcában található a 2021-ben felújított „Vitorlák” szökőkút. A felújítás során megtörtént a kőfelületek (tömbkövek és kőburkolat) tömítése, újracsiszolása, szükség szerinti pótlása-cseréje. A kíméletes tisztítás során a biológiai károsítókat vegyszeres kezeléssel távolították el, és szükség volt a korróziós foltok halványítására, a hiányok kiegészítésére is. Elvégezték a kőfelületeket felületkezelését, szigetelését, fugázását és impregnálását.

A szobor felületén megtörtént a felületi szennyeződések, vízoldható lerakódások, kiválások eltávolítása vizes tisztítással, a felületek sérelme nélkül. A makacs lerakódásokat kémiai módszerekkel, helyileg távolították el.

A gépészeti rendszer működéséhez szükséges áramellátás biztosítása érdekében a villamos kábeleket, gépészeti betápláló és elvezető csővezetékeket kicserélték. A villamos elosztókat, lámpatesteket is kicserélték, szintérzékelőket építettek be, szivattyút és vezérlőrendszert telepítettek. A felújítás keretében sor került a gépészeti aknák belső felújítására, szigetelésére, szűrők elhelyezésére.

Egy szintkapcsoló indítja és állítja le a vízképet előállító keringetőszivattyút. Mivel ugyanazt a vizet forgatja a rendszer, csak a párolgásból és a csekély mértékű elszivárgásból adódó vizet pótolja, így alkalmatlan mind ivásra, mind fürdésre, csupán díszítő funkciója van.

A képzőművészeti alkotást Illyés Antal szobrászművész és Csabai Bálint építész tervezte, a „Vitorlák” nevet viseli. Megvalósítás éve: 1998. Anyaga: bronz-kő, mérete 500x 310×280 cm.

A szobor anyaga bronz, három modern profil vitorla egymásba kapcsolódásával a lendületet, a mozgásképzetet akarja felidézni a szemlélőben, utalva a három folyó (Duna, Rába, Rábca) találkozására.

A medencében a vízszint alá is lebukó bronz posztamensben elhelyezett fúvókák legyezőszerűen kilövellt vízsugarai teszik még mozgalmasabbá az alkotást.

A medence anyaga süttői mészkő. Oldalait három körív alkotja. Az oldalak profilozott tömbkőből készülnek. A medence alja kőburkolatot kapott.