Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

Az aktuális síkosságmentesítésről
híreink között talál naprakész információt!

Első a tömegközlekedési és főútvonalak síkosságmentesítése

A Győr-Szol Zrt. a városi úthálózat közel 600 kilométernyi szakaszán végez a téli hónapokban síkosságmentesítést. A kritikus helyzetekben alvállalkozók is bekapcsolódnak a munkába, így összesen 35 kis- és nagygép, valamint 100 munkatárs dolgozik azon, hogy járhatóak legyenek Győr közútjai.


A téli, hóügyeleti időszakban a járművek vezetését és a kézi beavatkozásokat végző munkatársak mindennap két, 12 órás műszakban rendelkezésre állnak, bevethetőek. Abban az esetben, ha még nincs hó, nincs erős fagy, de már tapasztalható, hogy a veszélyes helyeken, azaz a hidakon, felüljárókon a páralecsapódás miatt csúszásveszély alakulhat ki, azonnal indul egy négykerék-meghajtásos jármű, és sózza a kritikus szakaszokat.

Ha az előrejelzések az mutatják, hogy erős fagy, esetleg csapadék várható, akkor úgynevezett alásózással, megelőző munkával készül a szolgáltató. Ilyenkor a telephelyről egyszerre húsz gépjármű indul el a számukra kijelölt útvonalon, és szóróanyagot juttat ki a főutakra. A Győr-Szol kezelésében lévő teljes szakaszon egy körben mintegy 30 tonna sót juttatnak ki.

A csúszásmentesítést, az alásózást a város legforgalmasabb útszakaszain kezdi. A cég munkatársai a technológiai előírásoknak megfelelően elsőként a hidakon és a felüljárókon, tömegközlekedési és főbb útvonalakon dolgoznak. Egyszerre egy időben nem lehetnek mindenhol ott, tehát lesznek olyan szakaszok, ahová csak lépcsőzetesen érnek oda gépek.

Ezzel a programmal párhuzamosan indul meg a kézi munkaerő is, síkosságmentesítő anyagot juttatnak a buszmegállók, gyalogátkelők, forgalmasabb járdaszakaszok burkolataira. A kisebb gépek is segítik ezt a tevékenységet a városi kerékpárutakon, tereken, járdákon.
Hasonló mozgósítás történik akkor is, amikor hóeséssel kell számolni. A különbség annyi, hogy jelentős havazás esetén a szórás mellett a hótoló funkciót is alkalmazzák a gépkezelők. Ilyenkor is alapszabály, hogy elsőbbséget élveznek hidak, felüljárók, tömegközlekedési és főútvonalak. Ebben a programban részt vesznek alvállalkozóink is, az ő feladatuk a lakóutcákban a hó eltolása. Nyilván ebben az esetben is érvényes, hogy egyszerre nem történhet mindenhol azonnal a beavatkozás, a kisebb utcákban számítani kell arra, hogy csúszós, havas úton kell elindulniuk az autósoknak.
A szóróanyag kijuttatása esetén egy nagyobb jármű 6-8 óra alatt végez az útvonalán. Ebből is látható, hogy a bevetés megkezdése után egy-két órával nem lehet arra számítani, hogy a kezelésünkben lévő utak minden szakaszán megtörténik a síkosságmentesítés. Szükség van a lakosság türelmére és arra, hogy az autósok az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek.

Fontos szakmai információ, hogy 3-5 centiméteres vastagság esetén lehet egyáltalán szó a hó eltolásáról. A hótolás hatékonyságát nagyban befolyásolja az adott útszakasz minősége is, a kátyús, hibás burkolaton nem tud eredményesen dolgozni az eke.


Az Állami Közútkezelőhöz tartozik Győr útjainak egy része

Fontos tudnivaló, hogy a számozott főutak síkosságmentesítése a városon belül is az Állami Közútkezelő feladata. Így például a közútkezelő gépei végeznek munkát az 1-es főút (bizonyos szakaszon Mártírok út, illetve Szent István út) teljes vonalán, a Baross hídon, a Bácsai úton, a 81-es (bizonyos szakaszon Fehérvári út) úton, 82-es (bizonyos szakaszon Szent Imre út), a Nagy Imre utcában a Bakonyi úton, a régi Bácsai úton és a Ménfőcsanak és Gyirmót között futó 83-as úton.
A lakóknak is vannak feladataik, kötelezettségeik.
Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magántulajdonú lakóingatlanok vagy üzlethelyiségek előtt a járda takarítása a tulajdonos, illetve a bérlő feladata, ezeken a területeken nekik kell a síkosságmentesítést elvégezniük.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 68/2003. (XII. 19.) Ök. rendelete a köztisztaságról.

A közterületek tisztán tartásáról Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata részben a Győr-Szol Zrt. útján, részben az érintett ingatlantulajdonosok, kezelők, használók kötelezésével gondoskodik.
Az önkormányzati tulajdonban lévő közterületek tisztán tartásával kapcsolatos feladatokat a szolgáltató végzi, illetve végezteti el. Az utak, utcák, terek útburkolatainak, a közparkokban lévő és az azt szegélyező járdák, hidak, alul- és felüljárók, valamint ezek rézsűinek és műtárgyainak tisztán tartása szolgáltató feladata.
A tulajdonos, használó gondoskodik az ingatlannal határos járdaszakasz, továbbá ha a járda mellett területsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület gondozásáról és tisztán tartásról. A járdáról a havat a tulajdonos, használó mindennap reggel 8 óráig, azt követően szükség szerint köteles eltakarítani.

A szórakozó, vendéglátó és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt az üzemeltető köteles tisztán tartani. A garázsok tulajdonosai, használói kötelesek a garázsok előtt lévő területet, saját használatú utat és közvetlen környezetét tisztán tartani.
Ha a tulajdonos, használó a síkosság megszüntetésére történő felszólításnak 24 órán belül nem tesz eleget, akkor a gondozatlan gyalogút tisztítását, síkosság elleni kezelését a szolgáltató a tulajdonos, használó költségére elvégeztetheti.