Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Véget ért a fűtési szezon

A vonatkozó jogszabályok szerint a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóságának fűtési szolgáltatással az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja között kell a felhasználók rendelkezésére állnia, így az elmúlt héten vasárnap lezárult a 2021/2022. évi fűtési időszak.

A mögöttünk lévő fűtési időszakban 206 napot fűtött a szolgáltató. A fűtött napok átlaghőmérséklete 5,6 Celsius fok volt. A tényleges fűtés 2021. október 7-én indult, és 2022. április 30-án állt le. A fűtési szezon leghidegebb napja 2021. december 22-ére esett, amikor -3,7 fokos napi középhőmérsékletet mértek. 2022 februárjában az időjárás különösen enyhének bizonyult, a havi átlaghőmérséklet 5,4 fok volt, ami alig maradt alatta a március havi 5,7 Celsius foknak. A fűtési idényben a fogyasztók felé kiadott hőenergia 45,5 százaléka származott geotermikus forrásból, ami hozzávetőlegesen 29 800 tonnával kisebb szén-dioxid kibocsátást jelent, mintha kizárólag földgázt vettek volna igénybe.

Május 15-ét követően megkezdődnek a rendszer karbantartási, felújítási és beruházási munkái, mellyel a szolgáltató felkészül a következő fűtési időszakra, fogyasztói biztonságos ellátására.

A távfűtött lakások tulajdonosai számára a két fűtési időszak között van lehetőség a tulajdonukban lévő fűtési rendszer karbantartására, felújítására.

Radiátorcsere esetén a távhőszolgáltatóval mindenképp egyeztetni kell. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű, alapanyagú fűtőtestet kívánnak felszereltetni, illetve milyen minőségű és átmérőjű vezetéket építenek be a rendszerbe. A műszaki tanácsadás, konzultáció a társaság ingyenes szolgáltatása. A fűtési hálózat ürítését, illetve a munkák elvégzése után annak szakszerű visszatöltését, kilégtelenítését a fogyasztó megrendelésére a távhőszolgáltató szakemberei végzik díjazás ellenében. A korszerűsített fűtési rendszerek esetében fontos, hogy a két fűtési időszak között a termosztatikus radiátorszelepeket teljesen nyissák ki, így elkerülhető, hogy a fűtés indításakor a szelepek letapadása problémát okozzon.