Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

A felhasználók energiamegtakarítási lehetőségei

A felhasználói szokások, beavatkozások jelentős mértékben befolyásolhatják a távhőszolgáltató által küldött számla végösszegét. A felhasznált távhő csökkentésének néhány lehetőségét foglaltuk össze az alábbiakban:

Használati meleg víz

A használati meleg víz hődíja, valamint vízdíja a felhasznált, köbméterben mért mennyiséggel arányos. Ennek megfelelően, ha kevesebb meleg vizet használunk fel, a fizetendő összeg is kevesebb lesz. A kádban történő fürdés helyett a zuhanyozás jóval kevesebb meleg víz felhasználásával jár. Egykaros csaptelepek segítségével könnyen beállítható, hogy csak akkor folyjon a csapolón meleg víz, amikor arra ténylegesen szükség van, víztakarékos perlátor felszerelésével pedig tovább csökkenthető a felhasznált mennyiség.

Fűtés

Egy épület fűtésihő-felhasználása az adott épületet ellátó hőközpontban, illetve hőfogadó állomáson mért hőmennyiség alapján kerül meghatározásra, így a fűtésihő-felhasználásban elért megtakarítás a fűtési hődíjban is jelentkezik.
A fűtéssel az épületek hőveszteségét pótoljuk. Az épületek fűtésihő-felhasználása arányos a külső és a belső hőmérsékletek különbségével. A belső hőmérséklet alacsonyabban tartásával a hőfelhasználás csökkenthető. Amennyiben a felhasználók tulajdonában álló rendszer lehetővé teszi, érdemes használni a hőleadókra szerelt termosztatikus vagy kézi szabályozású radiátorszelepeket, és csak akkor és olyan mértékben fűteni, ahogy szükséges.

A helyiségek szellőztetése esetén részesítsük előnyben a rövidebb, de intenzívebb szellőztetést a naphosszat résnyire nyitott ablakokkal szemben. Érdemesebb a nappali, melegebb órákban szellőztetni, így a légcsere okozta hőveszteség alacsonyabb lesz.
Az épületek utólagos hőszigetelésével, a nyílászárók cseréjével, a fűtési rendszer korszerűsítésével, szabályozhatóvá tételével jelentős fűtésihőenergia-megtakarítás érhető el. Az utóbbi években az előzőek szerinti teljes felújításon átesett, fűtési költségmegosztókkal felszerelt épületek fűtésihő-felhasználása több mint 50 százalékkal csökkent. A felújításhoz jelentős pályázati pénzforrások is rendelkezésre állnak.

Ne feledjék, a fel nem használt energia a legkörnyezetbarátabb energia! Energiafelhasználásuk csökkentésével nem csak költségeiket csökkentik, hanem hozzájárulnak környezetünk védelméhez is.