Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Rendkívüli kémiai szúnyoggyérítés a levegőből

blank


Dr. Dézsi Csaba András polgármester az árvíz után Győr területén rendkívüli mértékben elszaporodott szúnyogok számának hatékony csökkentése érdekében kezdeményezte, hogy a tavaly megtiltott légi kémiai gyérítést eszközével ismét élhessen a város. A hatóság a polgármester kérését méltányolva engedélyt adott a rendkívüli beavatkozásra. A gyérítés – ha az időjárási körülmények megfelelőek – augusztus 4-én, szerdán lesz.

A Győr-Szol Zrt. hivatalos megkeresésére – tekintettel a rendkívül nagyszámú repülő szúnyog megjelenésére Győrben a folyóvizek áradását követően – a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte szolgáltató részészére a vérszívók rendkívüli légi kémiai gyérítését. A korábbi években már bevált módszer alkalmazásával repülőgépről juttatnak ki vegyszert a legfertőzöttebb területekre, amely a várakozások szerint egyszerre nagy mennyiségű repülő szúnyogot képes elpusztítani.

A Győrben tapasztalható szúnyoginvázió megfékezésének hatásos eszköze lehet a most rendkívüli engedélyt kapott légi kémiai szúnyoggyérítési módszer alkalmazása. A tervek szerint augusztus 4-én, szerdán a város minden részén megtörténik a légi kémiai gyérítés, ahol nagy számban vannak szúnyogok, illetve, ahol az előírások a beavatkozást megengedik. A munkát az engedélyben szereplő módon, tehát kizárólag a lakóövezetek felett, illetve a zöld területek esetében – a vízi élőhelyek megóvásának szem előtt tartásával – az előírt védősávok betartásával, méhkímélő technológia alkalmazásával fogják végezni. A gyérítés során nem juttatnak ki szert természetvédelmi területekre és az azok melletti védősávba.

A társaság a gyérítéshez szükséges minden eszközzel, szerződéssel és engedéllyel rendelkezik. A beavatkozás alvállalkozó igénybevételével, repülőgéppel történik. A gyérítéshez olyan vegyszereket használnak, melyek az illetékes népegészségügyi hatóság engedélyével rendelkeznek. A méhek védelme érdekében a kijuttatást a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdik meg, mert addigra a méhek visszarepülnek a kaptárba.