Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Ökocímkét kapott a győri távhőszolgáltató

Ismét megkapta a Távhő Ökocímkét a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási igazgatósága. A minősítő védjegyet a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) 2017-ben azzal a céllal vezette be, hogy a fogyasztók számára tájékoztatást adjon a távhőrendszerek környezetre gyakorolt hatásáról. A szolgáltató számára 2022-ben is megítélt Távhő Ökocímkét Milanovich László távhőszolgáltatási igazgató a közelmúltban vette át.

A Távhő Ökocímke jogi oltalom alatt álló védjegy, melyet a távhőszolgáltató cégek igényelhetnek a Magyar Távhőszolgáltatók Szövetségétől (MaTáSzSz). Célja, hogy a fogyasztók számára a távhőrendszerek környezetre gyakorolt hatását nyilvánvalóvá tegye – hasonlóan a háztartási eszközöknél már jól bevált energiacímkéhez – hiszen egy távhőrendszer akkor jó, ha az nemcsak energiahatékonyan, hanem környezetkímélően is működik.

A MaTáSzSz azon távhőszolgáltatók számára ítéli oda a minősítést, amelyek eleget tesznek a környezeti fenntarthatósági szempontokat is integráló szolgáltatási kritériumoknak. Három fő tényezőt vesznek figyelembe: a primerenergia-hatékonyságot – ami azt mutatja meg, hogy a felhasznált primer energia mekkora része jut el ténylegesen a lakásokba –, a megújuló energiaforrásokkal termelt hő arányát és a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

A város 25 ezer lakását, és mintegy 1000 intézményét ellátó Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási igazgatósága a fejlesztéseknek köszönhetően jelentős lépéseket tett mind az energiahatékonyság fokozása, mind a megújuló energiák részarányának növelése terén.

Győrben 2002-2003-ban saját beruházásban megépült a gázmotoros kiserőmű. A létesítményben üzemelő gázmotorok ugyanabból a primer energiából egyrészt villamos energiát termelnek, másrészt az eljárás melléktermékeként keletkező hő hasznosításával hozzájárulnak a távhőigények kielégítéséhez. Az így megtermelt villamos energia és hőenergia előállításához kevesebb tüzelőanyag, jelen esetben földgáz szükséges, mintha ezeket külön-külön kondenzációs erőműben, illetve forróvíz-kazánokban termelnék meg. Mivel kevesebb tüzelőanyag ég el, emiatt kevesebb a föld légkörét szennyező széndioxid-kibocsátás is.

Emellett a Győr-Szol Zrt. 2014-ben hosszú távú hőenergia-szállítási szerződést kötött  geotermikus hőenergia vásárlására, melynek köszönhetően 2015. novemberétől a geotermikus energia jelentős szerepet kap a győri távhőtermelésben, nagymértékben csökkentve a földgázfelhasználást és széndioxid kibocsátást, hozzájárulva ezzel környezetünk védelméhez.

2021-ben a fogyasztók felé kiadott hőmennyiség 41,2 százaléka a származott geotermikus hőforrásból, idén ez az érték meghaladhatja az 50 százalékot is.

A Távhő Ökocímkét dr. Béres Zsuzsa, a Technológiai és Ipari Minisztérium főosztályvezetője és dr. Orbán Péter, a MaTáSzSz főtitkára adta át Milanovich Lászlónak, a Győr-Szol Zrt. távhőszolgáltatási igazgatójának. Az elnyert védjegy azt igazolja, hogy a győri távhőrendszer energiahatékony, a megújuló energiafelhasználás és az alacsony széndioxid-kibocsátás vonatkozásában pedig kiváló.