Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Intenzív szúnyoggyérítés Győrben augusztus 13-án

Ismét a szúnyogpopuláció számának növekedését jósolják a szakemberek. A hajnali harmat, majd a gyors nappali felmelegedés valamint egy kisebb árhullám érkezése ismét kedvező körülményeket teremt a szúnyoglárvák szaporodásához és kifejlődéséhez, így már a hétvégén nagy számban jelennek meg a vérszívók.

A helyzetre reagálva a Győr-Szol Zrt. a katasztrófavédelemmel együttműködve intenzív szúnyoggyérítési programot indít. Ezen a héten teljes kapacitással folytatódik a földi kémiai gyérítés, majd a jövő hét első napjaiban – a tervek szerint hétfőn, kedden és szerdán – amennyiben az időjárás engedi, újabb légi kémiai kémiai gyérítést végeznek a város területén a katasztrófavédelem szervezésében. Ezzel párhuzamosan a Győr-Szol Zrt. a melegködös illetve ULV technológiával működő, földi kémiai gyérítést végző berendezésekkel minden nap irtja a szúnyogokat.

Augusztus 13-án, pénteken a következő területeken várható a melegködös technológiával működő, földi kémiai gyérítést végző berendezések feltűnése:

Rába töltés mindkét oldala
Bécsi út – Nép utca – Újvárosi töltés
Pinnyéd töltés
Aranypart I.
Aranypart II.
Mosoni-Duna töltés
Révfalusi híd – Bácsa töltés
Holt-Marcal
Győr-Károlyháza
Likócsi ártér
Górédűlő
Rabkert

A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét. A földi kémiai gyérítés idején a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

Mit tehetünk otthonunkban?

A kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban. Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.