Telefonos ügyfélszolgálat: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

A katasztrófavédelem is gyéríti a szúnyogokat

Amennyiben az időjárási körülmények megfelelőek, ezúttal a katasztrófavédelem megbízásából végeznek légi kémiai szúnyoggyérítést Győr területén augusztus 9-én, hétfőn az alkonyati órákban.

A légi beavatkozást ugyancsak a katasztrófavédelem szervezésében földi kémiai gyérítés egészíti ki.

Amennyiben az időjárási körülmények engedik, augusztus 9-én, hétfőn, augusztus 10-én, kedden és augusztus 11-én, szerdán földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Győr területén.

Augusztus 9-én, hétfőn a következő területeken várható a melegködös és ULV technológiával működő berendezések feltűnése:
Rába töltés
Bécsi úti kertek
Győr-Sziget
Újváros
Pinnyéd
Górédűlő
Rabkert
Püspökerdő
Gyirmót Horgászfalu
Gyirmót
Ménfőcsanak
Nádorváros
Marcalváros I.
Marcalváros II.
Nádorvárosi temető
Belváros

Augusztus 10-én, kedden a következő területeken várható a melegködös és ULV technológiával működő berendezések feltűnése:
Nagybácsa
Kisbácsa
Sárás
Révfalu
Bácsai legelő
Győr-Károlyháza
Likócsi ártér
Likócs
Vagongyár
Adyváros
József Attila ltp.
Szabadhegy
Kismegyer
Jancsifalu
Sashegy
Tatai úti kertek
Banai úti kertek
Gyárváros

Augusztus 11-én, szerdán a következő területeken várható a melegködös technológiával működő berendezések feltűnése:
Győrszentiván-Kertváros
Győrszentiván

A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét. A földi kémiai gyérítés idején a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A Győr-Szol Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

Mit tehetünk otthonunkban?

A kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban. Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.