Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Veszélyt jelentenek a kiszáradt fák

Ezekben a hetekben végzi a Győr-Szol Zrt. a kezelésében lévő, a város területén található kiszáradt fák kivágását. A beteg vagy elöregedett növények eltávolítására a balesetek elkerülése érdekében van szükség, nehogy egy nagyobb szél esetén a járókelők testi épségét veszélyeztessék vagy a környéken parkoló járművekben tegyenek kárt. A munka az erdészeti és kertészeti szakmai irányelveket figyelembe véve zajlik.

A városüzemeltetési és kivitelezési igazgatóság szakemberi az év során felmérik a fák állapotát, ahol szükséges, a „Fakopp” elnevezésű berendezés segítségével végeznek műszeres vizsgálatot. Az így összeállított lista egészül ki azokkal a lakossági bejelentésekkel, melyek a szolgáltatóhoz beérkeznek, és a helyszíni szemlék igazolják a beavatkozás szükségességét.

A közterületeken lévő beteg, elöregedett fák ágait a Győr-Szol munkatársai minden évben levágják, illetve – amennyiben szükséges – az egész fát eltávolítják. Az elmúlt napokban a belvárosban mintegy húsz helyszínen volt szükség beavatkozásra. Jórészt ezüst juharokat vágtak ki a szakemberek, melyeket még az 1960-as években ültettek. A fák elöregedtek, a városi környezetben a szárazság miatt gyökereik meggyengültek, balesetveszélyt jelentettek a környezetük számára. A kiszáradt fák kivágását elsősorban kézi vagy motoros fűrésszel, magassági ágvágókkal végezték, a nehezen elérhető, nagyobb magasságban lévő ágak, nem dönthető fák eltávolításához kosaras autót vettek igénybe. A levágott növényi részeket elszállítják és a likócsi komposztálóban hasznosítják.

A munka előre meghatározott program szerint folytatódik, szeptemberben pedig a száraz ágak metszésére kerül sor a város teljes területén.

A szolgáltató az év során folyamatosan figyeli a faállomány állapotát, a száraz, sérült lombkoronát karban tartják, ahol szükséges, a beteg, veszélyt jelentő fákat kivágják. A beteg növények azonosítása minden esetben szakértők bevonásával történik. A balesetveszélyt jelentő egyedek eltávolítása a közösség érdeke.

/Fotó: Ács Tamás/