Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Tilos a jégre menni!

A GYŐR-SZOL Zrt. felhívja a lakosság figyelmét, hogy vegyék figyelembe balesetveszélyre figyelmeztető táblákat, melyek a város állóvizeinek partján találhatóak!

Bár a tartós hideg és az éjszakai mínuszok következtében a vízfelületeken jegesedés indult, de az állóvizek jege csak akkor biztonságos, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályait megfogalmazó hivatalos rendelet szerint a szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kizárólag akkor, ha a jég kellő szilárdságú nem olvad, mozog. A szabály kitér arra is, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizek és azok mellékágain tilos a jégen tartózkodni.

A folyóvizeken egyértelműen tilos a csúszkálás, korcsolyázás, és jelenleg az állóvizek jegére menni is élet- és balesetveszélyes. Az Adyvárosban, Szabadhegyen és a Holt-Marcal mellett kihelyezett táblák szövege arra hívja fel a figyelmet, hogy a befagyott tavakra mindenki csak saját felelősségére mehet rá, a jégen tartózkodás szabályait minden esetben be kell tartani, a szabályszegőket pedig a hatóság megbírságolhatja. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, illetve szabálysértési eljárást indíthat, így akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kaphatnak a szabályszegők.

A télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén elkészült új szakaszok több pontján figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.