Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Megkezdődött a biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben

A Győr-Szol Zrt. megbízásából az elmúlt napokban megkezdődött a földi biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben. A város közigazgatási területén elvégzett beavatkozás a szúnyoglárvák elsődleges tenyészhelyeit, az ártereket, folyópartokat, a városi tavak, az iparcsatorna környezetét érintette.

Az elmúlt időszak nagy esőzései következtében nagyobb víztömeg vonult le a Dunán és annak mellékágain, így a Rábán vagy a Mosoni-Dunán is. A folyók kiöntöttek a medrükből, a “visszavonulásuk” után pedig maradt egy nagyságrendileg 260-300 hektárnyi olyan terület Győrben és környékén, amelyen már aktívan fejlődnek a szúnyoglárvák. Az állóvizekben élő szúnyoglárvákat biológiai módszerrel gyérítik a Győr-Szol munkatársai.

A biológiai gyérítés során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a készítményt. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kifejlődésük előzhető meg illetve utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. A kezelés kisebb részben történhet a város lakott részein, de jellemzőbb a környező, külterületi vizes élőhelyeken.

A szezon további részében, amikor a repülő csípőszúnyogok megjelennek, a szolgáltató a földi kémiai gyérítésre alkalmas eszközöket is beveti a vérszívók ellen.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. A szolgáltató kéri, hogy ha a környezetükben pangó vizeket, tocsogókat, a szúnyoglárvák fejlődésére alkalmas területeket észlelnek, észrevételeiket, a helyszíneket a szunyog@gyorszol.hu e-mail címen jelezzék a győriek. Nagy segítséget jelent, ha az adott helyszínt pontosan meghatározzák, arról fotókat, esetleg GPS koordinátát is mellékelnének a levélben.

Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

Mit tehetünk otthonunkban?
A kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban. Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.