Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Megkezdődik a biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben

Amennyiben az időjárási körülmények engedik, május 9-én, hétfőn a Győr-Szol Zrt. megbízásából megkezdődik a földi biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben. A beavatkozás a város közigazgatási területén a szúnyoglárvák elsődleges tenyészhelyeit, az ártereket, folyópartokat, tavakat érinti. A várhatóan május 9-én, hétfőn, május 10-én, kedden és május 11-én, szerdán zajló kezelések nagy része külterületen történik, de a lakott részeken is találkozhatunk a kijuttatást végző járművel, főkepp a városi tavak körül, az iparcsatornánál, a gyirmóti és a bácsai városrészekben.

A biológiai gyérítés során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a készítményt. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kifejlődésük előzhető meg illetve utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. A kezelés kisebb részben történhet a város lakott részein, de jellemzőbb a környező, külterületi vizes élőhelyeken.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

Mit tehetünk otthonunkban?

A kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is szükséges felhívni arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban. Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

→ Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.

→ Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.

→ Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.

→ Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.

→ A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.

→ Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.

→ Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.