Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

Faápolás

Győrben a közterületen álló, összesen 56 500 darabot számláló faállomány kezelője a Győr-Szol Zrt. A szolgáltató nagy figyelmet fordít a fákra. A munka keretében szakemberek bevonásával megtörténnek a szükséges növényvédelmi munkák. A balesetveszély megelőzése érdekében folyamatos az elszáradt faágak figyelése, szükség szerinti levágása, az elszáradt és betegfák feltérképezése, a beavatkozások elvégzése. 

Ősztől tavaszig aktuális a metszés, ugyanebben az időszakban kiemelt feladat a fákról lehullott levél összetakarítása. Októberben és novemberben fontos teendő a fapótlás, ennek keretében megtörténik az elszáradt fák pótlása. A pótlás mennyisége mindig több, mint az elszáradás vagy betegség miatt kivágott egyedek száma. A városi faállomány bővítése érdekében jellemző a kiserdő (Győrkőcliget) szintű fatelepítés is. 

A közterületen álló fák állapotát úgynevezett Fakopp berendezéssel is vizsgálják. A 3D technológiát alkalmazó Fakopp működési technológiája a fatörzsön körben lehelyezett érzékelők között gerjesztett hang terjedési sebességének mérésén alapszik. A hanghullámok segítségével azonosíthatják az egészséges, a korhadt vagy az üregessé vált részek helyét és méretét, a fa belsejének állapotáról grafikus képet kap a felhasználó. Az okos szerkezet a vizsgálati eredményekhez hozzárendelt lombkoronanagyságot és szélerősségi értékeket is figyelembe véve jelzi: az adott fa képes-e kiállni egy vihart, jelent-e veszélyt a környezetében lévő tárgyakra vagy személyekre.