Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Azonnali reagálás a hóesésre

blank

Az elmúlt időszakban a téliesre fordult időjárás miatt több alkalommal is szükség volt a város útjainak síkosságmentesítésére.

A GYŐR-SZOL Zrt. Városüzemeltetési és Kivitelezési igazgatóságának munkatársai ezekben a hónapokban hóügyeletet tartanak, az állomány egy része mindig készenlétben áll, és ha az időjárási viszonyok megkövetelik, azonnal megkezdik a munkát.

Így történt ez január 8-án is, amikor hajnali fél háromtól váltakozó intenzitású havazás kezdődött Győrben. A GYŐR-SZOL Zrt. 7 nagy járművel végezte a hidak, felüljárók, tömegközlekedési és főútvonalak síkosságmentesítését, a járdákra, kerékpárutakra 8 kisgéppel juttatták ki a szóróanyagot. A munkagépek mellett alvállalkozók bevonásával, kézi erővel is takarították a járdákat, buszmegállókat, gyalogátkelőhelyeket.

Január 12-én két szakaszban is szükség volt a sószórók, hóeltakarítók bevetésére. A hajnali útellenőrzés során a GYŐR-SZOL ügyeletes dolgozói helyenként csúszásveszélyt tapasztaltak, ezért a szolgáltató munkagépe a város felüljáróira, hídjaira, a kritikus útszakaszaira valamint a Móricz Zsigmond rakpartra síkosságmentesítő anyagot juttatott ki, hogy a reggeli gépjárműforgalom számára biztonságos legyen a közlekedés. Ugyanezen a napon aztán estére megérkezett a hó is, így a havazás megindulásával egy időben megkezdődött a csúszásmentesítést a város legforgalmasabb útszakaszain. A GYŐR-SZOL munkatársai és járművei a technológiai előírásoknak megfelelően elsőként a hidakon és a felüljárókon, tömegközlekedési útvonalakon dolgoztak, ugyanakkor szóróanyag került a főbb utak és a buszmegállók burkolatira, valamint a közterületi járdákra és terekre. A főutakat, a forgalmas városi szakaszokat az első fázisban 5 nagygéppel és 3 kisebb járművel kezdték síkosságmentesíteni. A munkába bekapcsolódtak a készenlétben lévő sószórók valamint az alvállalkozók. Így a késő esti óráktól összesen 30 sószóró jármű és mintegy 50 fő végezte a hóeltakarítást, síkosságmentesítést Győr valamennyi városrészében. A belvárosi és más városrészek szűkebb utcáit valamint a kerékpárutakat a kisebb járművekkel, a buszmegállókat, a hidak, felüljárók járdáit kézi erővel takarították.

A GYŐR-SZOL Zrt. a városi úthálózat közel 600 kilométernyi szakaszán végez a téli hónapokban síkosságmentesítést. A szolgáltató a kezelésében lévő teljes szakaszon egy körben mintegy 30 tonna sót juttathat ki. Fontos szakmai információ, hogy 3-5 centiméteres vastagság esetén lehet egyáltalán szó a hó eltolásáról. A hótolás hatékonyságát nagyban befolyásolja az adott útszakasz minősége is, a kátyús, hibás burkolaton nem tud eredményesen dolgozni az eke.

A számozott főutak síkosságmentesítése a városon belül is az Állami Közútkezelő feladata. Így például a közútkezelő gépei végeznek munkát az 1-es főút (bizonyos szakaszon Mártírok út illetve Szent István út) teljes vonalán, a Baross-hídon, a Bácsai úton, a 81-es (bizonyos szakaszon Fehérvári út) úton, 82-es (bizonyos szakaszon Szent Imre út), a Nagy Imre utcában a Bakonyi úton, a régi Bácsai úton és a Ménfőcsanak és Gyirmót között futó 83-as úton.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magántulajdonú lakóingatlanok vagy üzlethelyiségek előtt a járda takarítása a tulajdonos illetve a bérlő feladata, ezeken a területeken nekik kell a síkosságmentesítést elvégezniük.