Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

Radó-sziget – Hősi emlékmű

A Radó-szigeten a Hősi emlékmű restaurációja után az alkotás előtti medencében működő szökőkút felújítása is megtörtént 2016-ban, addig az nem üzemelt, csupán a vízfelület volt látható. Napjainkban a medence immár szökőkútként is funkcionál, a vízképet a medence két oldaláról tíz-tíz befelé spriccelő fúvóka, illetve középen egy nagyobb vízsugár adja.

A Radó-szigeten található emlékmű előtti, 11×20 méteres medence korábban csak tárolta a vizet, a beruházás során új vízgépészeti aknát alakítottak ki, ebben kapott helyet a vízforgató berendezés. Erre azért van szükség, mivel a medencetérben lévő víz tisztaságának megőrzése és színének megtartása csak vízforgató berendezés működtetésével lehetséges. Szűrők, keringetőszivattyúk, puffertartály és vegyszeradagoló berendezés biztosítja folyamatosan a megfelelő vízminőséget.

 

A vízforgató alapvetően a víz tisztítására szolgál, egy vízképszivattyú működtetésével azonban látványos vízkép is előállítható. A programozási lehetőségnek köszönhetően a medence szökőkútként vagy tükröződő medenceként egyaránt üzemelhet. Szökőkút funkcióban a vízképet a medence két oldaláról húsz-húsz befelé spriccelő fúvóka, illetve középen egy nagyobb, 2-2,5 méteres vízsugár adja.

A rekonstrukció során a medenceteret átfestették, kialakították a medence körüli világítást, a környező területet újrafüvesítették.