Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

Társasházi díjat fizetnek a lakásbérlők

A Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése legutóbbi ülésén módosította az önkormányzati lakások lakbérének mértékéről, a külön szolgáltatási díjakról, ezek megfizetésének módjáról szóló rendeletét. Július 1-től a házak üzemeltetési és karbantartási költségek fedezetének biztosítása érdekében a közös költség egy részét a bérleti díjjal együtt számlázza a bérlőknek a szolgáltató.

A módosítás (18/2022. (VI.28.) önkormányzati rendelet) értelmében 2022. július 1-től a vegyes tulajdonú társasházi vagy szövetkezeti ingatlanban lévő lakások bérlői társasházi díjat kötelesek fizetni. A társasházi díjjal a bérlők az ingatlan üzemeltetési és karbantartási költségeihez járulnak hozzá, ahogyan ezt a saját tulajdonú lakásban élők eddig is megtették. A társasházi díj mértéke a lakás közös költségének felújítási alappal csökkentett összege. Ezt a szolgáltató a lakbérrel együtt számlázza ki a bérlőknek. A számlán található társasházi díj alapja tehát az adott társasházban meghatározott közös költség összege, melyből, levonták azokat a tételeket – például felújítási alap, hitel törlesztőrészlete, stb. –, melyek megfizetése nem tarozik az ingatlanban bérlőként lakók érdekkörébe.

A társasházi díjakat is tartalmazó számlákat a bérlők augusztus első napjaiban kapják készhez, a befizetési határidők változatlanok. Akik csoportos beszedéssel fizetnek, azoknak érdemes a limit összegét ellenőrizniük.

Gy. I. K. – Gyakran ismételt kérdések

Társaságunk 2022. 08. 01-től az Ön bérleményére vonatkozóan, a bérleti díjjal együtt számlázza a társasházi díjat is.
2022. 07. 01-től módosított 18/2004. (IV. 16.) Önkormányzati rendelet szerinti díj. A társasház közös képviseletétől érkező közös költségnek, az üzemeltetési és karbantartási díjtételei.
Az Ön bérleti díja nem változott. Társaságunk 2022. 08. 01-től az Ön bérleményére vonatkozóan, a bérleti díjjal együtt számlázza a társasházi díjat is.
A számla összege helyes, azonban 2022. 08. 01-től a számla a bérleti díj mellett a társasházi díjat is tatalmazza. Kérjük, a számlát határidőre fizesse be.
Önnek 2022. 08. 01-től kell fizetnie a társasházi díjat.
Eddig is meg kellett fizetni ezeket a díjakat a társasház részére, azoban 2022. 08. 01-től az Ön bérleményére eső részt Önnek kell kifizetnie. 
A társasházi díjat a 2022. 07. 01-től hatályos módosított 18/2004. (IV. 16.) Önkormányzati rendelet alapján vezette be a Győr-Szol Zrt.
A 2022. 07. 01-től hatályos módosított 18/2004. (IV. 16.) Önkormányzati rendeletben.
A társasház közös képviseletétől érkező közös költségből levonásra kerül a felújítási díj és az ehhez kapcsolódó díjak pl: társasházi hitel, társasházi lakáskassza. A fennmaradó rész az üzemeltetési és karbantartási díjtételek, azaz a társasházi díj. A társasházi díjból az Ön bérleményére eső rész kerül Önnek kiszámlázásra.
Ezentúl minden hónapban szerepelni fog a számláján a társasházi díj is. Ennek összege abban az esetben változik, ha a társasházi közgyűlés a közös költség összegének emeléséről dönt.
A társasházi díj összege abban az esetben változik, ha a társasházi közgyűlés a közös költség összegének emeléséről dönt.
A társasházi díj nagysága függ a lakások méretétől, ezért lakásonként eltérő lehet.
Másik társasháznak mások az üzemeltetési költségei, ezért a társasházi díj összege is eltérő lehet.
A társasházi díj összege a társasház működéséhez szükséges költségek fedezésére szolgál.
Nem. A közgyűlésen továbbra is az ingatlan tulajdonosa vehet részt.
Nem. A társasházi díj megfizetése nem jár  tulajdonosi jogokkal.
Nem. A lakásban lévő hibákat továbbra is a bérbeadónak kell jeleznie.
Igen. A lépcsőházi/udvari közös területeken lévő hibákat kérjük, továbbra is a közös képviselőnek jelezze.
Hátraléka keletkezik, ugyanúgy mintha a bérleti díjat nem fizetné ki. Hátralék esetén először felszólítást küldünk Önnek. Amennyiben ekkor sem rendezi tartozását, kezdeményezzük a bérleti szerződés felmondását és az összeg jogi úton történő behajtását. 
Hátraléka keletkezik, ugyanúgy mintha a bérleti díjat nem fizetné ki. Hátralék esetén először felszólítást küldünk Önnek. Amennyiben ekkor sem rendezi tartozását, kezdeményezzük a bérleti szerződés felmondását és az összeg jogi úton történő behajtását. 
Nem. A társasházi díj bevezetése miatt Önnek nem kell fizetési módot változtatnia. Számlái kényelmesebb és egyszerűbb rendezése érdekében azonban javasoljuk az átutalásos és a csoportos beszedési fizetési módokat. 
Amennyiben a társasházi díjjal együtt a fizetendő összeg magasabb, mint a csoportos beszedéséhez beállított limit, az Ön bankja nem tudja kiegyenlíteni a számláját. Ezért javasoljuk, hogy a limit összegét a most kézhez vett, a társasházi díjat is tartalmazó számla összegénél kicsit magasabbra állítsa be. 
Nem. A társasházi díj a bérleti díjjal együtt esedékes, ezért nem áll módunkban a két tételt külön csekken küldeni.
A számla részletezőn megtalálja a bérleti díj és a társasházi díj összegét külön-külön.
A lakbértámogatás a lakbérre vonatkozik, ezért a társasházi díjra nem érvényes.
Nem. A társasházi díj összegét a társasház működéséhez szükséges költségek határozzák meg.
Javasoljuk, hogy a családi költségvetés átcsoportosításával találjanak forrást a számla teljes összegének kifizetésére. 
A társasházi díjat a 2022. 07. 01-től hatályos 18/2004. (IV. 16.) Önkormányzati rendelet alapján vezettük be. Az Ön szerződése továbbra is a hatályos jogszabályok szerint érvényes.
Nem. Telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36-96/50-50-50 telefonszámon érheti el munkanapokon 7 és 16 óra között. Írásban az 9024 Győr, Orgona u. 10. levelezési címre vagy az info@gyorszol.hu e-mail címre küldött levélben fordulhat hozzánk kérdéseivel.
Nem. Telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36-96/50-50-50 telefonszámon érheti el munkanapokon 7 és 16 óra között. Írásban az 9024 Győr, Orgona u. 10. levelezési címre vagy az info@gyorszol.hu e-mail címre küldött levélben fordulhat hozzánk kérdéseivel.
Nem. Az Ön által befizetett társasáházi díjat a Győr-Szol Zrt. a közös költség részeként befizeti a társasház részére.  
Telefonos ügyfélszolgálatunk +36-96/50-50-50 telefonszámon érhető el munkanapokon 7 és 16 óra között.
9024 Győr, Orgona u. 10. levelezési címre vagy az info@gyorszol.hu e-mail címre.
Panaszát a 9024 Győr, Orgona u. 10. levelezési címre vagy az info@gyorszol.hu e-mail címre küldheti meg írásban.