Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

?>

Szúnyoggyérítési előkészületek

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez. Rendelkezésre állnak mind a biológiai mind a kémiai gyérítéshez szükséges irtószerek, felszerelések és berendezések.

Megtörtént a Győr közigazgatási területén megtalálható szúnyoglárva-tenyésző helyek, valamint az ott élő szúnyogfajták feltérképezése, és a populáció aktuális helyzetét is folyamatosan figyelemmel kísérik. A kezeléseket megelőző csípésszámlálásokat és lárvaellenőrzést több szakember bevonásával már az elmúlt hetekben megkezdték, és folyamatosan zajlik a területek vizsgálata. Az eredményről tájékoztatják a Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési Igazgatóságának munkatársait, és javaslatot tesznek a szükséges beavatkozásra. A szezon során folyamatosan figyelemmel kísérik a szúnyogok számának alakulását.

A szakemberek által a Győr-Szol Zrt. számára megküldött jelentések megállapították, hogy a korábbi csapadékhullások és folyóáradások következtében kialakult „ártéri és egyéb erdőterületeken visszamaradt vízállások területe tovább csökkent, azok érdemi humán ártalom kialakítására nem alkalmasak”. Ezért a kiterjedt biológiai gyérítések megtartását egyelőre nem tartják szükségesnek.

A szolgáltató munkatársai és a szúnyoggyérítési tevékenységbe bevont külsős szakemberek a vizes élőhelyek és az időjárás változását napi rendszerességgel figyelemmel kísérik. Amennyiben a körülményeknek kedveznek a szúnyoglárvák szaporodásának, azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket. 

A kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy a magánszemélyeknek is érdekük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban. Fontos, hogy mindenki szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

– Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.

– Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.

– Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.

– Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.

– A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.

– Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.

– Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.