Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

Radó-sziget – Vénusz csobogó

A Radó-szigeti sétány északi oldalán található Vénusz-szobor Eskulits Tamás szobrászművész 1985-ben készített műalkotása, amely 2016-ban újult meg. A carrarai márvány anyagú, kagylón álló, százhetven centiméteres szobrot csobogó övezi. A szobrot az elmúlt közel három évtized alatt több ízben megrongálták, megcsonkították – karját, fejét kellett újra faragni. A kompozíció részét képező csobogó nem működött.

A szobrot 2014 nyarán ismeretlenek megrongálták, a csobogó feletti kagyló peremét csorbították meg. 2015. augusztus 25-én ismételten megrongálták a műalkotást: a fejet letörték és a Rába folyóba dobták. A szobor, az azt övező vízmedence és a zöld környezete városukhoz méltatlan képet mutatott. A rekonstrukció során a szobortestet megtisztították, a kagyló részt a talapzattal együtt restaurálták és új alapzatot építettek. A megrongált elemek restaurálását, a szobor tisztítását az alkotó, Eskulits Tamás szobrászművész felügyeletével végezték el.

Megtörtént a szobor vízgépészeti berendezéseinek, közműellátásának felújítása is, így a csobogó újra működőképessé vált. A medence feltöltése újonnan létesülő vízaknából, automatikusan történik, a vízforgatást napelemmel működő szivattyú biztosítja.