Tel. ügyfélszolg: 96/50-50-50

info@gyorszol.hu

Megyeháza téri szökőkút

Külső megjelenésében és műszaki eszközeiben is teljesen megújult 2016-ban Győrben a Megyeháza téren található szökőkút. A létesítmény korszerű berendezéseket kapott, aminek köszönhetően működése gazdaságossá és megbízhatóvá vált, és látványos szerkezet, valamint vízkép alakult ki a medencék felett.

Az 1970-es években épült szökőkutat részlegesen ugyan felújították 1999-ben és 2009-ben, de átfogó rekonstrukció híján a berendezések mostanra elavultak, gyakori a meghibásodás, az üzemeltetés költséges. Győr önkormányzata fontosnak tartotta, hogy a megyeszékhely központjában lévő szökőkút a mai kor igényeinek megfelelő képet mutasson, ami a lakosságnak és a turistáknak is maradandó élményt nyújt, ezért döntött a jelentős átalakításról. 

A meglévő vasbeton szerkezetű medence burkolatát kicserélték, esztétikus, modern külsőt kapott a szökőkút.

A munkálatok egyik legfontosabb és a szerkezeti változtatások leglátványosabb eleme a vízmedencék fölé kerülő látványterasz kialakítása volt. Ez a több mint 10 tonnás acélszerkezet a megyeháza Szent István útra néző falához közel épült meg, és a mellvédfal átvágásával összeköti a buszmegállót a Megyeháza térrel. A teraszon pihenőpadokat helyeztek el, korlátja LED-világítást kapott. A teraszon tartózkodók testközelből szemlélhetik a vízsugarak játékát, melyek a híd fölött is átívelnek.

A létesítmény lelke a korszerű gépészeti rendszer. A megújuló szökőkút víztakarékos, visszakeringetős rendszerű vízgépészeti berendezéssel működik. A rendszer lényege, hogy a vízkép létrehozásához szükséges nyomást és vízáramlást a medencében tárolt víz zárt rendszerű, szivattyús visszaforgatásával állítják elő, nem az ivóvízhálózat nyomásának és vízhozamának felhasználásával.

Beüzemeléskor és a higiéniai szempontokból szükséges rendszeres vízcserék alkalmával a medencét friss vízzel fel kell ugyan tölteni, de a jól karbantartott, megfelelő szűrő- és vegyszeradagoló berendezéssel ellátott, modern szökőkút akár hónapokig is működhet egyetlen töltésnyi vízzel, úgy, hogy a medence teljes víztartalmát akár óránként többször is visszaforgatják.

A megfelelő vízképet szökőkútfúvókák hozzák létre, a működéshez szükséges vízmennyiséget és nyomást szivattyúk állítják elő. A vízképeket víz alatti RGB ledes lámpatestek világítják meg.

A visszakeringetett víz mechanikai szűrését szűrőberendezés és vegyszeradagoló berendezés biztosítja. A medence vízszintjét szondaegység és az általa vezérelt automatikus feltöltőrendszer kontrollálja, amely a párolgási és egyéb veszteségek folyamatos pótlását biztosítja. A medence túltöltődését (pl.: eső, üzemzavar stb. esetén) megakadályozó, illetve a víz leengedését lehetővé tevő túlfolyó és leeresztő szerelvények egészítik ki a berendezéseket, amelyek a felesleges vizet a csatornahálózatba juttatják. A berendezések indítása, leállítása távirányítással programozható.

A medence mellé szélérzékelő berendezést helyeztek el, melynek jeleire (szélerősség-változás) a szökőkút vízoszlopmagassága automatikusan változik.

A medencékbe a következő, megvilágított vízképeket építették be:

– központi vízsugár, 7,6 m-es vízképmagasság;

– szélső vízképek (a központi vízsugár két oldalán), 4 m-es vízképmagasság;

– íves vízkép (a központi vízsugár mögött), 6 m-es vízképmagasság;

– kismedencében elhelyezett vízkép, 5 m-es vízképmagasság;

– medenceterasz két oldalán elhelyezett vízkép, 4 m-es parabolamagassággal, melyek egymással szembe ,,lőnek” a két alsó medencébe.

A megújult szökőkút másik különlegessége a zenét lekövető vízjáték. A medence közelében hangszórókat helyeztek el, a vezérlő az előre meghatározott négy zeneszám ritmusára képes a vízjátékot megjeleníteni, így a zene ritmusával összhangban mozgó vízsugarakat láthatnak a nézelődők.

A szökőkút környezete is megszépült: a medence térszintjére világítótesteket helyeztek el, a zöldterületre gyepszőnyeg került, a létesítmény közelében köztéri bútorokat helyeztek ki, a járdára további hulladékgyűjtők kerültek.